Zpět na seznam příspěvků Větrání lůžkovin - kdy a jak větrat lůžkoviny?
Rada

28 lipca, 2023

Missisleepy

Větrání lůžkovin - kdy a jak větrat lůžkoviny?

Spánek hraje v našem životě velmi důležitou roli. Aby probíhal harmonicky, je třeba si pro něj vytvořit správné podmínky. Zvláště důležité je pečovat o lůžkoviny. No a lůžkoviny je nutné pravidelně větrat. Proč byste to měli dělat? Kdy a jak lůžkoviny větrat? Čtěte dále, abyste se ujistili, že pečujete o všechny aspekty svého spánku.

Má smysl větrat lůžkoviny?

Na tuto otázku lze odpovědět jednou větou - rozhodně! Větrání lůžkovin má příznivý vliv na naši spánkovou hygienu a naše zdraví. Díky tomuto jednoduchému úkonu můžeme lůžkoviny účinně osvěžit a zbavit je prachu a roztočů (včetně bakterií a virů). Zároveň z povrchu látky zmizí i veškeré částečky nečistot, jako jsou zbytky jídla nebo vlasy. Kromě toho je větrání lůžkovin také účinným způsobem boje proti vlhkosti. Jak všichni víme, během spánku se často potíme. To vše má za následek výrazné zvýšení komfortu spánku a delší životnost lůžkovin. Kromě toho je také menší riziko onemocnění a pokožka se lépe zotavuje. To může být důležité zejména pro ty, kteří bojují s problematickou pletí, například s akné. Čím menší je kontakt se špínou, bakteriemi a roztoči, tím větší je šance, že se na obličeji po noci neobjeví zánět. Za zmínku stojí také to, že pravidelné větrání lůžkovin má pozitivní vliv na čistotu matrace. Větráním lůžkovin se tak celá postel promění v čistou a estetickou.

Jak vyvětrat lůžkoviny?

Existuje několik způsobů, jak povlečení vyvětrat. Nejjednodušší je jednoduše ho po spánku otočit naruby, nechat ho na posteli a otevřít okno v ložnici. Pokud je poměrně teplo, pak je vhodné také průvan. Mnoho lidí pověsí peřinu na okenní parapet vedle otevřeného okna. Tímto způsobem je proudění vzduchu, který jí prochází, větší a lůžkoviny se rychleji osvěží. Vyvěšením lůžkovin na chladné místo je ještě rychleji zbavíte roztočů a bakterií. Pak je však třeba dbát na to, aby se příliš neochladilo.

Jak dlouho doporučujete povlečení větrat?

Je zřejmé, že čím chladněji je venku, tím rychleji je třeba lůžkoviny vyvětrat. Minimální doba potřebná k účinnému vyvětrání přikrývek a polštářů je přibližně 30 minut.

Kdy lůžkoviny větráte?

Když chcete. Neexistuje žádné jednotné datum, které by určovalo den vyvětrání lůžkovin. Pouze je vhodné pamatovat na to, abyste to dělali relativně pravidelně (ne nutně každý den, ale ne méně než jednou týdně). Nevětrejte lůžkoviny, když je vzduch velmi vlhký nebo když se chystá déšť.

Větrání lůžkovin v létě

V létě byste měli být s větráním lůžkovin opatrní. Samozřejmě to můžete udělat, ale raději ne na plném slunečním světle. Vysoká teplota podporuje růst mikroorganismů, takže můžeme dosáhnout opačného než zamýšleného efektu. To znamená, že v létě by se lůžkoviny měly větrat ráno, před polednem nebo po západu slunce.

Větrání lůžkovin v zimě

V zimě se vyplatí využít chladného počasí, protože tehdy se lůžkoviny větrají nejlépe. Nízké teploty ničí mikroorganismy a účinně obnovují svěžest tkaniny. Z tohoto důvodu se doporučuje v zimě větrat nejen lůžkoviny, ale také dekorační textilie a dětské hračky.

Jak pečovat o lůžkoviny?

Větrání je pouze jedním ze způsobů péče o lůžkoviny. Je třeba zvážit i další prvky péče, jako je sušení a praní. Je také třeba zdůraznit, že větrání (ani každodenní) nemůže nahradit praní.

Předchozí příspěvek

Podprsenka balkonetka - jak vypadá a kdy ji zvolit?

Další příspěvek

Jak vybělit podprsenku?

Newsletter

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a získejte 10% slevu na první nákup

Doručení zdarma

Doručení zdarma

Při nákupu nad 999 Kč

Rychlé dodání

Rychlé dodání

Zásilky odesíláme do 24 hodin

Vrácení zboží

Vrácení zboží

Máte možnost vrácení zboží do 14 dnů

Způsob platby

Způsob platby

Platba na dobírku, kartou nebo bankovním převodem